شبکیه چشم دارای دو نوع سلول حساس به نور به نام استوانهای و مخروطی است. هر دو در شبکیه چشم قرار دارند که لایهای در پشت چشم ماست که تصاویر را پردازش میکند.
سلولهای استوانه ای فقط نور و تاریکی را تشخیص میدهند و نسبت به میزان نور کم بسیار حساس هستند. سلولهای مخروطی رنگ را تشخیص میدهند و در نزدیکی مرکز بینایی متمرکز میشوند. سلولهای مخروطی سه رنگ را تشخیص میدهند که شامل قرمز، سبز و آبی است. مغز از ورودی این سلولهای مخروطی در تعیین و درک رنگ استفاده میکند. کوررنگی زمانی اتفاق میافتد که یک یا چند سلول مخروطی رنگ وجود نداشته باشد، کار نکند یا رنگ متفاوتی از حالت طبیعی را تشخیص دهد.
سلول های مخروطی چشم افراد کوررنگ بدون رنگ دانه هایی هستند که موجب دیدن رنگها میشوند. به همین دلیل این افراد برخی رنگها را به شکل طیفی از رنگهای خاکستری و سیاه میبینند. کوررنگی انواع مختلفی دارد که شایعترین آنها عدم توانایی در تشخیص رنگ سبز و قرمز از یکدیگر است. داشتن مشکل در تشخیص اینکه جسمی قرمز است یا سبز، یا آبی است یا زرد اصلیترین علامت کوررنگی است. برخلاف تصور عامه، دید افراد کور رنگ به ندرت خاکستری است.
کوررنگی ممکن است بر اثر بیماریهای عصب بینایی یا شبکیه نیز رخ دهد. در این موارد، تنها چشمی که مشکل دارد دچار کوررنگی میشود و بیماری در طول زمان تشدید میگردد بطوریکه ممکن است تبدیل به کوررنگی کامل شود که در آن بیمار دیدی خاکستری دارد. این بیماران معمولاً در تشخیص آبی و زرد مشکل دارند.
کوررنگی یک بیماری ارثی است و اکثر انواع آن وابسته به کرومزوم x هستند. شیوع کوررنگی در مردان بیشتر از زنان است.
کوررنگی ممکن است در اثر جهش ژنهای کروموزومهای دیگری نیز ایجاد شود. این اختلال با توجه به نوع و مکان جهش ممکن است از بدو تولد آشکار شود یا در کودکی یا بزرگسالی نمایان شود. کوررنگی همچنین میتواند در طول زندگی پیشرفت کند یا تغییری نبیند.
انواع کوررنگی
. تکرنگبینی
. دورنگبینی
. سهرنگبینی نابهنجار
علائم کوررنگی
. تفاوت بین رنگها
. میزان روشنی رنگها
. سایههای مختلف رنگ
علائم کوررنگی اغلب آنقدر خفیف هستند که ممکن است متوجه آنها نشوید .افراد مبتلا به موارد بسیار جدی کوری رنگ ممکن است علائم دیگری نیز داشته باشند مانند حرکت سریع چشم به اطراف حساسیت به نور.
نمونه ای از علل ایجاد کوررنگی
. اختلال ارثی یا ژنتیکی
. بیماری های خاص
. سال خوردگی
. مواد شیمیایی
نمونه ای از علل دیگر نقص یا از دست دادن بینایی رنگ
. بیماری پارکینسون
. آب مروارید
. داروهای خاص
. سندرم کالمن