بررسی علل ضعف و بی حالی
تاریخ مقاله: 1401/05/12در این مقاله به این سئولات پاسخ خواهیم داد
احساس ضعف و بی حالی یک حس آشنا برای هر انسانی است اما اگر این موضوع باعث ایجاد مشکلاتی برای ما میشود باید به دنبال علت و راه درمان آن باشیم
ضعف و بی حالی بدن چیست؟
در ابتدا باید بدانیم احساس ضعف و بی حالی بدن به چه حالتی گفته میشود؟ احساس ضعف چیست؟ ضعف و بی حالی، احساس خستگی، خالی شدن انرژی بدن و از دست رفتن توان و قدرت بدنی است. اینطور نیست که ضعف و بی حالی همیشه با یک بیماری جدی همراه باشد. ممکن است به علت کار زیاد، استرس، بی خوابی و یا کم خوابی فرد در کوتاه مدت این حالت را تجربه کند. گاهی بعد از غلبه بر یک بیماری مانند سرماخوردگی و یا آنفولانزا و کرونا، فرد احساس ضعف و خستگی خواهد داشت. البته که در دو سال اخیر با توجه به شیوع ویروس کرونا، ضعف و بی حالی بدن بهدلیل کرونا بیشتر از دلایل دیگر بودهاست.
بعضی از مدلهای ضعف و بی حالی نتیجه فعالیتهای شدید بدنی و فیزیکی هستند. ضعف و بی حالی میتواند در کل بدن و یا در ناحیهی به خصوصی از بدن رخ دهد.
رابطه بین افسردگی و ضعف و بی حالی بدن
گاهی ضعف و بی حالی نشانهای از افسردگی است. فرد دچار شده به افسردگی احساس ناتوانی و غم بسیار زیادی را تجربه خواهد کرد. توجه کنید که دورههای کوتاه مدت غم طبیعی هستند ولی اگر افسردگی در دراز مدت ادامه داشته باشد، مشکلات احساسی و روانی زیادی را برای فرد به دنبال خواهد داشت. اگر فرد همواره احساس ضعف، بی حالی و خستگی داشته باشد، باید حتماً توسط پزشک معاینه شده و آزمایشات لازم انجام شود و تحت درمان قرار گیرد.
ضعف و بی حالی بدن در بیماری های فیزیکی
امکان دارد که درنتیجه بیماریهای فیزیکی و یا مسمومیتها، شخص دچار بی حالی میشود. بیماریهای مزمن طولانی مدت همچون ام اس و یا کم کاری تیروئید ممکن است باعث ضعف در فرد شوند. بیماریهای حاد کوتاه مدت مانند گیرافتادگی عصب و یا عفونت مجاری ادراری هم ممکن است باعث ایجاد این عارضه در فرد شوند.
نیش حشرات و یا مسمومیت با صدفهای دریایی و مسمومیت با سم بوتولیسم یا همان botulism هم منجر به بروز این مشکل در فرد خواهند شد. چنانچه دلیل ضعف و بی حالی بیماریهای حاد باشد، باید هر چه سریعتر اقدامات درمانی مناسب را انجام داد. در صورت احساس ضعف ناگهانی در یک طرف بدن، احساس ضعف به همراه تنگی نفس و یا تپش قلب، درد شدید سینه و کمر و یا شکم هر چه سریعتر با آمبولانس تماس بگیرید. در صورتی که احساس کسالت با دیگر علائم مانند درد یا پیچش شکم، تب و لرز و بوی بد ادرار همراه بود، باید هر چه سریعتر درمانهای پزشکی مناسب آغاز شود.
علائم بی حالی بدن و ضعف چیست؟
نشانهها و علائم ضعف و بی حالی ضعف و بی حالی ممکن است با دیگر علائم و نشانهها همراه باشد و این مسئله بسیار به بیماریهای زمینهای و دیگر اختلالات بستگی دارد. چنانچه ضعف و بی حالی ناشی از اختلالات فیزیکی باشد، اثری که در فرد به جای میگذارد بسیار متفاوتتر از ضعف و بی حالی ناشی از مشکلات احساسی و روانی خواهد بود.
علائم فیزیکی که به همراه ضعف و بی حالی ایجاد میشوند، عبارتند از:
بعضی وقتها ضعف و بی حالی به همراه علائم مربوط به اختلالات احساسی و روانی فرد است، این علائم عبارتند از:
در موارد معدودی، ضعف و بی حالی ناشی از وجود بیماری جدی و خطرناک است و بنابراین باید هر چه سریعتر اقدامات درمانی مناسب را مورد آن انجام داد. اگر شما و یا یکی از اطرافیان این علائم را تجربه میکنید، به سرعت به مرکز درمانی مراجعه یا با آمبولانس تماس بگیرید.
علائم ضعف و بی حالی بدن ناشی از بیماریهای فزیکی عبارتند از:
با علتهای ضعف و بی حالی بدن آشنا شوید
علتهای روانی یا احساسی ضعف و بی حالی عبارتند از:
دلایل جسمی ضعف و بی حالی ضعف و بی حالی عبارتند از:
تشخیص علت بروز ضعف و بی حالی بدن روشهای درمانهای بسیاری برای ضعف و بی حالی وجود دارد. تشخیص علتهای زمینهای بروز این مشکل به پزشک کمک میکند تا بهترین روش درمانی را برای بیمار به کار گیرد. پزشک در ابتدا از فرد در مورد علائم بیماری سوالاتی خواهد پرسید. بعد از آن برای تشخیص زمان دقیق بروز این علائم برای اولین بار سوالاتی مطرح میشود. این اطلاعات به پزشک کمک میکند تا دلیل احتمالی بروز احساس ضعف و بی حالی را تشخیص دهد.
برای تشخیص بهتر این مشکل گاهی آزمایش ادرار و آزمایش خون برای فرد تجویز میشود. این نمونهها در آزمایشگاه برای یافتن نشانههای احتمالی وجود عفونت و یا دیگر بیماریهای عامل ضعف و بی حالی بررسی میشوند.
اگر بیمار احساس درد داشته باشد، برای بررسی دقیقتر منطقهای که فرد در آن احساس درد میکند، روشهای تشخیصی عکسبرداری انجام میشود. این روشها عبارتند از: رادیولوژی، اشعه ایکس امآرآی، سیتیاسکن و سونوگرافی. از طرفی دیگر گاهی اسکن مغزی هم از فرد گرفته میشود. اگر احتمال بروز حمله قلبی و یا سکته باشد از فرد نوار قلبی هم گرفته میشود.
سوالاتی که پزشک برای تشخیص علت ضعف و بی حالی مطرح میکند
درمان ضعف و بی حالی بدن
هنگامی که علت ضعف و بی حالی تشخیص داده شد، پزشک با توجه به وضعیت بیمار در مورد روش درمانی مناسب با او مشورت خواهد کرد. پزشک شما با توجه به علت ضعف بدنی، بهترین روش درمانی را انتخاب خواهد کرد. در ادامه برخی از دلایل احتمالی و درمانهای مناسب برای آنها را توضیح میدهیم:
دهیدراته شدن
چنانچه فرد آب بدن خود را از دست بدهد و در اصطلاح دهیدراته شود، افزایش مقدار مایعات مصرفی تا حدود زیادی به او کمک خواهد کرد. اگر علائم دهیدراته شدن فرد شدید باشد، فرد برای مراقبت و دریافت درمانهای مناسب باید در بیمارستان بستری شود.
در بیمارستان مایعات مورد نیاز فرد به صورت درون وریدی به او تزریق خواهد شد. همچنین گاهی هم فرد به داروهایی برای افزایش فشار خون نیاز دارد. در این حالت، ضعف و بی حالی فرد تا حدود زیادی فروکش خواهد کرد.
کم خونی
اگر ضعف و بی حالی در نتیجه کم خونی باشد و مشخص شود که فرد دچار فقر آهن است، ممکن است به مکملهای آهن نیاز داشته باشد. اگر فرد از کمخونی شدید رنج میبرد، گاهی نیاز به پیوند خون وجود خواهد داشت. فرد برای دریافت خون باید به بیمارستان مراجعه کند. در این روش خون اهدایی به صورت درون وریدی به فرد تزریق خواهد شد.
سرطان
اگر دلیل ضعف و بی حالی فرد بیماری سرطان باشد، پزشک در مورد روش های درمانی با بیمار صحبت خواهد کرد. مرحله بیماری، مکان و ساختار بدنی که با سرطان درگیر است، به تشخیص بهترین روش درمانی کمک خواهد کرد.
راههای درمان سرطان عبارتند از:
شیمی درمانی و دیگر روشهای درمان سرطان میتوانند باعث بروز ضعف و بی حالی شوند.
حمله قلبی
اگر حمله قلبی منجر به بروز ضعف و بی حالی شده باشد، پزشک در مورد راههای درمان با فرد مشورت خواهد کرد.
عوارض جانبی احتمالی ضعف و خستگی چیست؟
از آنجایی که ضعف و بی حالی میتواند ناشی از بیماریها و مشکلاتی جدی باشد، عدم درمان آن میتواند اثرات و آسیبهایی جدی و جبران ناپذیر بر شخص وارد کند. بعد از آن که دلایل زمینهای شناسایی شدند، فرد باید برنامه درمانی مشخصی که توسط پزشک تجویز خواهد شد را به دقت دنبال کند. به این ترتیب خطر بروز مشکلات و عوارض جانبی بسیار کاهش پیدا میکند.
این عوارض و مشکلات جانبی عبارتند از:
در انتها لازم به ذکر است که همهی موارد ضعف و خستگی نیاز به درمان ندارند، برای مثال اگر ضعف و خستگی ناشی از آنفولانزا و یا سرماخوردگی باشد، نیازی به درمان نیست.