همکارگرامی تمام توصیه های این راهنما جنبه اطلاعات عمومی داشته لذا خواهشمند است جهت پیگیری روند سلامت خود به پزشک مراجعه فرمایید.
BMI معیاری برای تشخیص تناسب اندام میباشد که از طریق آن میتوان میزان اضافه وزن و کمبود وزن یا محدوده وزنی ایده آل را مشخص کرد. شاخص توده بدنی از تقسیم وزن (بر حسب کیلوگرم) قد (بر حسب متر) به توان 2 بدست می آید.
بر اساس BMI ،افراد را از نظر وزنی در چند دسته تقسیم می شوند. هر شخص با محاسبه این شاخ، (بر اساس اطلاعات زیر) میتواند متوجه شود که وضعیت وزنی او در چه محدودهای قرار دارد.
افزایش شاخص توده بدنی و ابتلا به چاقی می تواند احتمال بروز فشارخون، کلسترول بالا، سکته مغزی، حمله قلبی، افزایش استرس و دیابت را بالا برده و طول عمر را کاهش دهد. همچنین اگر وزن به طور بی رویه افزایش یابد فرد در معرض ابتلا به مشکلات مفصلی، آپنه خواب و ریفلاکس (سوزش سر دل) قرار می گیرد.
تحقیقات نشان داده اگر افراد مبتلا به چاقی فقط ۵ تا ۱۰ درصد وزن خود را کاهش دهند فشارخون، کلسترول خون و قند خون آن ها به طور چشمگیری کاهش می یابد. راهکارهای زیر می تواند به کاهش وزن این افراد کمک کند:
فشار خون بر دیواره های رگ ها را فشار خون می گویند. افزایش فشار خون که «هایپرتنشن» نیز نامیده می شود بیماری خطرناکی است زیرا باعث می شود تا قلب با فشار و سختی بیشتری کار کرده و هم چنین عاملی برای سخت شدن جداره رگ ها است. فشار خون بالا در صورت عدم درمان می تواند منجر به سکته مغزی، حمله قلبی، آسیب کلیوی و از دست دادن بینایی شود.
فشار خون در هنگام انقباض کامل ماهیچهی قلب، عنوان فشارخون سیستولی و در حالت استراحت قلب، عنوان فشارخون «دیاستولی» اطالق میشود.بر طبق توصیه های بین المللی فشار خون فشار خون نرمال 80/120 میلی متر جیوه می باشد و فشار 90/140 میلی متر جیوه بعنوان فشار خون باال در نظر گرفته می شود.
پرفشاری خون در مراحل اولیه به ندرت از خود نشانهی بالینی بر جای میگذارد، از این رو در جهان بیماری فشارخون بالا با عنوان “ قاتل خاموش “ شناخته میشود. به همین دلیل اندازه گیری دوره ای فشار خون توصیه می گردد.
در بدن هر فردی، ماده ای به نام انسولین یافت میشود. انسولین از طریق خون به سلول ها انتقال پیدا می کند و در آنجا قند یا گلوکز را به انرژی تبدیل میکند. در بیماری دیابت، بدن فرد مبتال به علت کمبود یا مقاومت سلول ها به دریافت انسولین، قند یا گلوگز مواد غذایی در خون باقی می ماند و فاکتور FBS (قند خون ناشتا) فرد بالاتر از حد نرمال گزارش می شود که نشان دهنده ی ابتلا فرد به بیماری دیابت میباشد.
بیماری کبد چرب زمانی رخ می دهد که چربی زیادی در بدن تولید شود و یا متابولیزه چربی به اندازه کافی صورت نگیرد. بدین تریتب چربی اضافی در سلول های کبدی ذخیره شده و در آن ها تجمع می یابد و باعث بیماری کبد چرب می شود. از دلایل بروز بیماری کبد چرب می توان به چاقی مفرط، مصرف نوشیدنی های الکلی، مصرف بیش از حد شکر و شیرینی، کلسترول بالا، مصرف بیش از حد نشاسته و بیماری دیابت اشاره کرد. بالا بودن فاکتور های AST و ALT در آزمایش خون می تواند نشان دهنده ابتلا فر�� به کبد چرب باشد.
شایع ترین علائم کبد چرب موارد زیر می باشد
کبد چرب می تواند در چهار مرحله پیشرفت کند:
سیروز وضعیت مهلکی است که می تواند منجر به نارسایی کبدی شود. این شرایط ممکن است برگشت ناپذیر باشد. به همین دلیل جلوگیری از پیشرفت آن در وهله اول بسیار حائز اهمیت است.
ویتامین D یکی از ویتامین های لازم برای بدن و از ویتامینهای محلول در چربی است که به رشد و استحکام استخوانها و دندانها از طریق کنترل تعادل و افزایش میزان جذب کلسیم و فسفر و منیزیم، حفظ سلامتی سیستم ایمنی، مغز و سیستم عصبی، تنظیم سطح انسولین خون (کمک به کنترل دیابت)، حمایت از عملکرد ششها و حفظ سالمتی قلب و عروق کمک می کند. همچنین تاثیر این ویتامین بر درمان بیماری کرونا مشهود میباشد.
کلسترول یک ماده مومی شکل از دسته لیپیدهاست که در کبد و سلول ها تولید می شود یا از منایع غذایی مانند لبنیات، تخم مرغ و گوشت تامین می گردد. LDL نوعی از کلسترول میباشد که در صورت ازدیاد در بدن در دیواره ی عروق رسوب کرده و منجر به بروز انواع سکته می گردد. HDL یا کلسترول خوب نوعی از کلسترول بدن میباشد که مانع از حملات قلبی و سکته می گردد. حد نرمالی از کلسترول برای بدن انسان مفید و ضروری میباشد اما افزایش غلظت آن منجر به انواع سکته های قلبی و مغزی می گردد.
علائم کلسترول بالا :